Fysiotherapie is bedoeld voor mensen met klachten aan het houdings– en bewegingsapparaat. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Dat wil zeggen, functiestoornissen aan de spieren, pezen, banden en gewrichten. Ook gevolgen van functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen en hart kunnen worden behandeld.

Kinderfysiotherapie heeft als uitgangspunt de optimale ontwikkeling van het kind en richt zich specifiek op de ontwikkeling van het bewegend functioneren, oftewel de motoriek.

De klachten waarmee mensen bij de fysiotherapeut komen, zijn eigenlijk zeer uiteenlopend: rug– en nekklachten, scoliose (m.n. kinderen), hoofdpijn, artrose (slijtage) aan heup en knie, acute sportletsels etc. Ook de oorzaken kunnen zeer uiteenlopend zijn, van geboortetrauma en ontwikkelingsstoornissen tot sportblessures en veroudering. De fysiotherapeut onderzoekt het menselijk lichaam, stelt een fysiotherapeutische diagnose op, behandelt, evalueert en koppelt terug naar de verwijzende specialist of huisarts (indien nodig en gewenst).
De fysiotherapeut stabiliseert, zorgt voor pijndemping, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, houdingstherapie, massage, fysiotechniek, tapen, advisering en begeleiding. Hiermee probeert hij de functie van het houdings– en bewegingsapparaat zodanig te verbeteren dat een normale houding en beweging weer mogelijk zijn, of de therapeut leert zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om te gaan.

Voor meer informatie kijk ook op www.fysiotherapie.nl.